رشته بهداشت حرفهای
رشته بهداشت حرفه ای تلاش میکند تا با حذف کردن عوامل خطرزای فیزیکی، شیمیایی، روانی و بیولوژیکی یا کاهش تاثیرات این عوامل از آسیبرسی به کارکنان جلوگیری نماید. برای رسیدن به این هدف علم بهداشت دارای سه مرحله مهم و اساسی است که این مراحل عبارتند از:
شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل خطرزا؛ یعنی متخصص بهداشت حرفهای در مرحلهی اول خطر را شناسایی کرده. پس از شناسایی کامل مقدار خطر را سنجش میکند و در مرحلهی آخر به کنترل عوامل خطرزا میپردازد.
سپس یک کارشناس بهداشت حرفهای باید تراکم مقدار آلودگی بالاتر یا پایینتر از حد استاندار است. که در این مرحله کارشناس با استفاده از روشهای آنالیز پیچیده و وسیعی مانند آنالیز رنگ سنجی، آنالیز دستگاهی، گاز فورماتوگرافی، اکسپکفوتومتری و روشهای دیگر ماده شیمیایی مورد نظر را سنجش و مقدار آن را تعیین میکند. کارشناس ارشد بهداشت حرفهای نیز پس از این که عوامل خطرزا شناسایی و ارزیابی شد. باید روش یا روشهایی را پپیشنهاد کند که عوامل زیانآور حذف گردد یا کاهش یابد و به اندازهی استاندارد برسد. فارغالتحصیل دکترا نیز به تدریس و تحقیق در زمینه بهداشت حرفهای میپردازد.
موقعیت شغلی در ایران
وزارتخانههای کار، صنایع و معادن، جهاد کشاورزی، نیرو، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از مراکز اصلی جذب فارغالتحصیلان این رشته هستند. همچنین سازمانها، شرکتها و کارخانههای بزرگی مثل شرکت نفت، ذوب آهن، هواپیمایی کشوری، ایران خودرو و پلیاکریل دارای واحد بهداشت حرفهای بسیار قوی هستند که در هر یک از این واحدها چند کارشناس ارشد، کارشناس و کاردان بهداشت حرفهای فعالیت میکنند. تا جایی که در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد از دانشجویان کارشناسی بهداشت حرفهای نیز به طور پاره وقت در کارخانجات و سازمانهای مختلف به عنوان مشاوره بهداشتی فعالیت مینمایند.
تواناییهای لازم
در رشتهی بهداشت حرفهای عوامل زیانآور مختلفی اعم از شیمیایی، فیزیکی، بیولوژی و روانی وجود دارد. از همین رو دانشجوی این رشته باید در دروس پایه مثل ریاضی، فیزیک، شیمی و زیست شناسی توانمند باشد. یعنی برای موفقیت در بهداشت حرفهای باید هم در ریاضی و هم در فیزیک و در علوم تجربی پایهای قوی داشت.
دروس اصلی و تخصصی
فیزیک عمومی، شیمی تجزیه، پاتوبیولوژی، بهداشت آب، شیمی عمومی، فیزیولوژی و تشریح، ریاضیات پایه و مقدمات آمار، آموزش بهداشت، کمکهای اولیه، بیوشیمی، حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، شناسایی عوارض شیمیایی، دفع مواد زائد صنعتی، ایمنی در صنعت، اصول تغذیه، آمار حیاتی نظری، آمار حیاتی عملی، شناسایی عوامل فیزیکی، تشکیلات و خدمات بهداشت حرفهای، مبارزه با آلودگیهای هوای محیط کار، سم شناسی صنعتی، آشنایی با کلیات پزشکی و بیماریها حرفهای، حوادث ناشی از کار، مهندسی انسانی، کارآموزی در عرصه.