تکنیک مطالعهPQRST
تکنیک مطالعه PQRST
تکنیک مطالعه PQRST یک روش فوق العاده درس خواندن است. این روش توسط Thomas and H. A. Robinson, Spache and Berg and R. P .Robinson معرفی شد و در طول مدت زمان بسیار کمی به یکی از پر طرفدار ترین روش های مطالعه تبدیل شد.
درواقع اسم PQRST از پنج مرحله گرفته شده است.
P: Preview به پیش خوانی کردن
Q: Question به معنای سوال پرسیدن
R: Reading به معنای خواندن
S: Self Reaction به معنای به خود پس دادن
T: Test به معنای تست یا آزمون
در بخش توضیحات به توضیح هرکدام از این بخش ها پرداخته ایم.
توضیحات
بخش اول: Preview
همانطور که از اسم این بخش پیداست فرد به پیش خوانی یا به اصطلاح روزنامه خوانی کتاب می پردازد تا به یک دید کلی و جامع نسبت به کل مطلب برسد.
برای پیش خوانی می توانید از مراحل زیر استفاده کنید:
خواندن عنوان درس، خواندن سطحی مطالب، توجه روی عناوین بخشهای اصلی و فرعی ، نگاهگذار به تصاویر و مثالها و خواندن دقیق بخش خلاصه.
بخش دوم Question:
در این مرحله فرد باید خود را امتحان کند و به ارزیابی مطالبی که پیش خوانی کرده است بپردازد.
شخص باید پس از پیش خوانی و قبل از مطالعه ی عمیق از خود درباره مطالبی که در مرحله قبل پیش خوانی کرده است سوال های چالشی بپرسد. این کار می تواند ذهن خود را برای درک مطلب آماده کند.
به عقیدهی روان شناسان، کنجکاوی موجب افزایش اشتهای ذهن برای یادگیری بیشتر میشود.
در نتیجه شما با پرسیدن سوالات از مطالب مورد نظر در ذهن خود کنجکاوی ایجاد میکنید. این کنجکاوی باعث می شود مطالب در ذهن شما تثبیت شود. پس سعی کنید با سوال کردن از خود، ذهنتان را کنجکاو و فعال بار بیاورید.
بخش سوم Reading:
قدم بعدی خواندن عمیق و دقیق محتوای کتاب برای درک و فهم صحیح آن است و در این مرحله است که مطالب در ذهن میروند و تثبیت می شوند.
در این مرحله خواندن ارتباطی نیز مطرح می شود. یعنی شما مطالب را باید به صورت تلفیقی یخوانید و اگر مطلب مثلا در درس اول آورده شده بود و دوباره در درس های بعدی تکرار شد شما باید مطالب درس یک را هم بخوانید چون احتمال طرح سوال از دو درس هست.
بخش چهارم Self Reaction:
در این مرحله شما باید برای خود درسی را که خوانده اید توضیح دهید.
می توانید در زمان های مرده مثل زمانی که در اتوبوس نشسته اید به دوره کردن مطالب بپردازید.
برعکس تصور بسیاری از دانش آموزان که این مرحله را جدی نمی گیرند، این مرحله اصولا یکی از وقت گیر ترین مرحله های مطالعه است و باید زمان لازم و کافی را صرف این کار کرد. اگر کند خوان هستید با مطالعه این مقاله با کند خوانی مبارزه کنید.
بخش پنجم: TEST
همان طور که از اسم این مرحله پیداست این مرحله آخرین مرحله است و در اصل مطالعه برای ارتقا سطح آزمون و تست دانش آموز انجام می پذیرد.
درج سئوالات و تمرینات در پایان فصول کتاب به این منظور است که فرد در پایان مطالعه پس از ارزیابی خود، در صورت نیاز مراحل قبلی را مجدداً ارزیابی کند.
اما همان طور که از ترتیب این مرحله پیداست این مرحله (تست) باید در آخر کار صورت پذیرد و اگر دانش آموز برای پاسخ دادن به تست ها عجله کند و مراحل را به درستی طی نکند نتیجه ای جز آن چیزی که انتظارش را ندارد نصیب او نخواهد شد.