گفتار درمانی
رشتهی گفتار درمانی زیر مجموعهی علوم توانبخشی است. گفتار درمانگر به کسانی که اختلالات گفتاری و زبانی دارند کمک میکند. گفتار درمانگر در موارد زیر کمک میکند:
کمک به افرادی که اختلالات تلفظی دارند، بیمارانی که اختلال در صوت دارند، بیمارانی که دچار آسیبهای مغزی شده اند (قدرت سخن گفتن نداشته یا بیربط سخن می گویند)، یاری کردن ناشنوایان برای برقراری ارتباط کلامی، کمک به طیف گستردهای از عقب ماندگان ذهنی برای برقراری ارتباط کلامی، توصیه و مشاوره به افراد جامعه.
متخصصان در وهلهی اول آسیبهایی را که عوامل ژنتیکی یا اکتسابی به گفتار و زبان وارد کردهاند را تشخیص می دهند. در وهلهی دوم به ارزیابی میزان آسیب دیدگی و علت آن میپردازند و سپس مرحله درمان را شروع میکنند.
برای مثال امکان دارد به علت سکته مغزی، تصادف یا اصابت ترکش، اختلالی در حوزهی زبان فرد ایجاد شود. اختلال میتواند به صورت بیربط صحبت کردن یا ناتوانی در سخن گفتن بروز کند یا اینکه امکان دارد مشکل در حوزه گفتار باشد؛ یعنی در تولید گفتار و یا روانی گفتار اختلالی به وجود بیاید. برای مثال کودکی که صدای (ر) را (ل) تلفظ میکند دارای اختلال در تولید گفتار است و همچنین فردی که در طول یک دقیقه به جای ۴جمله (به طور متوسط) یک جمله را گفته و یا برعکس ۱۰ جمله را بیان میکند، دچار اختلال در روانی گفتار است و بالاخره امکان دارد تارهای صوتی به دلایل مختلف آسیب ببینند که موجب خراب شدن کیفیت صوت میشود.
در تمام موارد فوق یک گفتار درمانگر سعی میکند که به شیوههای غیر پزشکی و بدون استفاده از دارو، آسیب ایجاد شده را درمان کند؛ اما طول درمان و نحوهی درمان متفاوت خواهد بود. یعنی آسیبهای حوزهی زبان چون به سیستم عصب مرکزی در مغز برمیگردد، طولانیتر و دشوارتر است. اما درمان اختلالات حوزهی گفتار آسانتر و سریعتر میباشد.
تواناییهای لازم
صبور بودن مهمترین ویژگی لازم برای یک گفتار درمانگر است. چرا که بعضی از بیماران به کندی پیشرفت میکنند. همچنین متخصص باید انعطاف پذیر باشد؛ زیرا در کار گفتار درمانی تنوع مراجعهکنندگان بسیار زیاد است. یعنی مراجعین میتوانند یک بچهی ۲ ساله تا یک فرد ۹۰ ساله باشند که بدون شک هر یک روحیات و ویژگی های خاص خود را دارند.
دانشجوی موفق کسی است که به زبان انگلیسی و دانش کامپیوتر مسلط باشد. همین طور بهتر است با لهجههای مختلف آشنایی داشته باشد چون ممکن است ناشنوایی به او مراجعه کند که در یک محیط تُرک و یا کُرد زندگی کرده است.
موقعیت شغلی در ایران
یک گفتار درمانگر میتواند به قاریان قرآن، مداحان، خوانندهها، گویندگان صدا و سیما، دوبلورها آموزش دهد. او در کل میتواند به افرادی که از صوت خود به صورت حرفهای استفاده می کنند، آموزش دهد که چگونه سخن بگویند یا از صوت خود استفاده کنند. گفتار درمانی برای جوانان کنجکاو که به دنبال کشف ناشناختهها می باشند و میخواهند در زمینهی تحصیلیشان حرف اول را بزنند، رشتهی بکری است. گفتار درمانی زمینههای ناشناختهی زیادی دارد. یک گفتار درمانگر می تواند در درمانگاهها و مراکز بهداشت، مراکز ویژه توانبخشی و مراکز آموزش وپرورش استثنایی فعالیت بکند. چون قسمت عمدهی کار در ارتباط با ناشنواها و کم شنواهاست.
دروس پایه و اصلی
فیزیک صوت، آناتومی و فیزیولوژی عمومی، آناتومی و فیزیولوژی مکانیزم گفتار. آناتومی و فیزیولوژی اعصاب و رابطه با گفتار، روانشناسی کودک و نوجوان، روانپزشکی کودک و نوجوان، روانشناسی یادگیری، رشد روانی حرکتی. عقب ماندگی ذهنی، بازی درمانی، سنجش شنوایی، مبانی شنوایی سنجی، زبان تخصصی، کمکهای اولیه، زبان شناسی، آوا شناسی. روانشناسی زبان، اصول و متون مشاوره، اصطلاحات پزشکی، روش تحقیق، ژنتیک پزشکی، بافت شناسی و آسیب شناسی، بیماریهای گوش و حلق و بینی، کاربرد جراحی در گفتار درمانی، بیماریهای اعصاب در رابطه با گفتار، ارتودنسی در رابطه با گفتار، اصول توانبخشی.
دروس تخصصی
مبانی گفتار درمانی، رشد طبیعی گفتار و زبان، بیماری شناسی تاخیر رشد گفتار و زبان. بیماری شناسی اختلال در تولید گفتار، مدیریت در گفتار درمانی، بیماری شناسی اختلال در صوت، بیماری شناسی اختلال در تشدید. بیماری شناسی اختلال در خواندن، ارزیابی و تشخیص افتراقی در بیماری شناسی گفتار و زبان، پروژه و پژوهش، کارآموزی بالینی.
برای انتخاب رشتهی مورد نظر از مشاورین آوات وقت مشاوره بگیرید. مشاورین آوات رشتهای متناسب با علاقهتان و بازار کار مناسب برای شما انتخاب میکنند. مشاورین آوات بهترین راهنما برای شما هستند.
برای آشنایی با رشتهی (مامایی) کلیک کنید.